Mandľové - Kokosová osie hniezdo - BEZ CUKRU A LEPKU
Publikováno:
- ✔️Schovaný mandľový krém vnútri :)
- ✔️Cukroví je bez cukru a bez lepku, a napriek tomu dokonalé!
- ✍Piškóty:
- ✅ 100 g strúhaného kokosu
- ✅ 100 g mandľové múky
- ✅ 2 lyžice javorového sirupu
- ✅ 4 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
- ✅ štipka himalájskej soli
- ✍Úliky:
- ✅ 150 g strúhaného kokosu
- ✅ 150 g mandľové múky
- ✅ 200 g hustého kokosového krému
- ✅ 5 lyžíc rozohriateho kokosového oleja
- ✅ 4 lyžice javorového sirupu
- ✅ 3 lyžice holandského kakaa na tmavú verziu
- ✍Krém:
- ✅ 6 lyžíc mandľového masla
- ✅ 6 lyžíc kokosového oleja
- ✍Ďalej:
- ✅ strúhaný kokos na obalenie
- ✅ holandské kakao na obalenie
- ✍Postup:
Začneme úliky. Strúhaný kokos si zmiešame s mandľovou múkou, kokosovým krémom, javorovým sirupom a rozohriatym kokosovým olejom. premiešame a dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu stuhnúť.
Medzitým si pripravíme domáci piškóty. Opäť si zmiešame strúhaný kokos s mandľovou múkou, štipkou soli. Oddelíme si žĺtky a bielky zvlášť. Žĺtky si vyšľaháme s javorovým sirupom do peny. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu. Opatrne potom vmiešame k múčnej zmesi ako žĺtkovú zmes, tak náš sneh. Vzniknuté cesto potom nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 175 C cca 15–20 minút do zlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom vykrajujeme klasickým okrúhlym vykrajovačom kolieska. Tie nám poslúži ako dno úlikov.
Cesto na úliky vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na 2 časti. Jedno ponecháme biele a do druhého pridáme kakao. Z cesta potom tvarujeme rukou (to sa mi osvedčilo najviac) guľôčky, ktoré pěchujeme do kokosovým olejom vymastených a kokosom alebo kakaom vysypaných formičiek na úliky. Nezabúdame tiež robiť doprostred úlikov, špeciálne násadkou či druhou stranou varešky, jamku na krém. Takto vzniknuté úliky potom dáme opäť aspoň na hodinku chladiť. Ja nechala cez noc v mraze zakryté na balkóne.
Na krém si zmiešame kokosový olej s mandľovým maslom a necháme rozohriať vo vodnom kúpeli. Odstavíme a chvíľku počkáme, než nám krém mierne stuhne. Nesmie byť horúci ani veľmi tekutý. Najlepšie konzistencia je tá, ktorá vám priľne na lyžičke. Krémovou mandľovou náplňou potom plníme úliky a rovno zlepujú s vykrájenými piškótami.
Akonáhle máme hotovo, obaľujeme v strúhanom kokose alebo kakau a necháme ešte stuhnúť.
Potom už len maškrtíte a užívame si tú lahodí.
Dobrú chuť vám praje Barča zpekacku.cz a celý tím Lifelike :)